MCSA ry haluaa näyttää mallia – nk. serpa-malliset holsterit käyttökieltoon

BH_410500BK_L_Holster_Front.jpg
Serpa-holstereissa lukitussalpa aiheuttaa potentiaalisia ongelmia stressitilanteissa.

Sovelletun reserviläisammunnan SM-kisoissa nähtiin tänä vuonna erittäin valitettava tapaturma, kun yksi kilpailija haavoittui omasta luodistaan. Tietojen mukaan kilpailija on jo toipumassa onnettomuudesta, mikä on hienoa.

Jokaisesta vahingosta pitää pystyä oppimaan, osoittamatta syyttävää sormea mihinkään päin. Kilpailijalla oli käytössään ns. serpa-tyyppinen kotelo.

Serpa-holstereiden leimallinen ominaisuus on, että niiden lukitus on yleensä aseen liipaisimen kohdalla. Holsterit ovat erittäin toimivia ja esimerkiksi israelilainen IMI valmistaa serpa-tyyppisiä holstereita edullisesti.

Ongelma tämän tyyppisissä holstereissa on niiden huono yhteensopivuus ihmisen perusvaistojen kanssa. Serpatyyppisillä koteloilla on jo vuosien ajan huomattu sattuvan tavallista useammin vahinkoja, joissa sormi pistoolin kotelosta vedon yhteydessä ajautuu suoraan liipaisimelle, aiheuttaen pahimmillaan harhalaukauksen. Ongelma korostuu erityisesti tilanteissa, joissa adrenaliini valtaa aivot esimerkiksi stressaavissa kisatilanteissa tai aseenkäytön ammattitilanteissa.

Serpa-kotelot ovat monissa kaupallisissa koulutustilaisuuksissa kielletty niiden turvattomuuden vuoksi. Suomessa kotelot ovat ainakin toistaiseksi sallittuja esimerkiksi SRA-kisoissa.

Turvallisuus on ampumatoiminnassa MCSA ry:n ykköstavoite. Tästä syystä MCSA ry:n hallitus on päättänyt asettaa yhdistyksen tapahtumissa serpa-koteloiden käyttökiellon. Käyttökielto astuu voimaan siirtymäajan jälkeen 14.1.2020.

MCSA ry haluaa toiminnallaan näyttää rohkaista kaikkia ampumayhdistyksiä seuraamaan esimerkkiä serpa-koteloiden kieltämisessä. Vaikka kieltäminen ja kieltolinjat ovat yleisesti ottaen huono tapa ratkaista mitään asioita, tässä tapauksessa hallitus pitää kieltoa perusteltuna.