Kiväärin taito – MCSA ry mestari Maunulan opissa

MCSA ry:n edustajat pääsivät kuvaan komentaja Maunulan kanssa. Kiitokset kurssista!

Toukokuun lopussa ensimerkit hellekesästä 2018 olivat jo selkeästi ilmassa. Kuukauden viimeisenä viikonloppuna järjestetty Taktinen kivääri 2 -kurssi keräsi Loviisaan monikymmenpäiset joukon kiväärikurssille. Kurssille ja koko taktisen kiväärin opintosuunnalle on MCSA ry:n virallisen kannan mukaan huutava tarve, sillä reserviläisyyteen perustuvan armeijan kivääritaidoilla on merkitys koko kansakuntamme turvallisuuteen.

Kivääri on sotilaan tärkein työkalu. Sitä on osattava käyttää.”

– Komentaja Maunula

MCSA ry oli mukana neljän hengen osastolla, muodostaen kurssilaisista merkittävän osan. Aitoon reserviläishenkeen suurin osa oli liikenteessä AK-kalustolla, neljännen osallistujan vahvistaen poikkeuksen AR-15-tyyppisellä kiväärillä.

Kiväärin tyyppi ei ollut kurssilla merkityksellinen, sillä tärkeintä oli taito käyttää kivääriä tehokkaasti ja ennen kaikkea turvallisesti. Taktisen kiväärin opintosuunnassa toinen kurssi jatkaa perusteita, tuoden mukaan ampumisen suojasta ja lisäten mukaan fyysistä rasitusta. Nousujohteisessa koulutussarjassa toinen kurssi oli osallistujien mukaan jo huomattavasti ensimmäistä rankempi: ampumisen ohessa punnerrettiin, painittiin, juostiin ja kyykittiin.

 

Perustekniikoiden murtaminen fyysisen rasituksen avulla oli 30-asteissa kevätviikonlopussa hien pintaan tuova yhdistelmä. Luontaisen komeuden lisäksi kannossa olivat plate carrier -suojaliivit kovilla NJI IV -tason levyillä, jotka nostivat varustuksen yhteispainon 15 kiloon.

Vaikka viikonloppu oli rankka, se oli samalla äärettömän palkitseva ja opettavainen. Suojien taktinen käyttö, erilaiset ampuma-asennot, ampumasuoritukset lepotilasta yllättäen ja ykköskurssia edistyneemmät drillit antoivat kurssilaisille oppia koko rahan edestä.

Taktinen kivääri -kursseja Suomessa 1990-luvulta asti luotsannut komentaja evp. Hannu Maunula oli MCSA ry:n väelle uusi tuttavuus. Jokainen oli kuitenkin kuullut huhuja kurssien tiukasta toiminnasta, hyvästä pedagogisesta toteutuksesta ja osallistujaryhmän mukaan säätyvästä haastavuudesta.

Kurssin perusteella kuulopuheet pitivät paikkansa: Hannu Maunula on suomalaisen maanpuolustussektorin merkittävimpiä toimijoita. Vaikka kaikki kurssit ovat aina suuren ryhmän yhteistyön tulosta, karismaattinen, tinkimätön ja kurssiensa sisältöön intohimoisesti suhtautuva komentaja Maunula on Suomen reserviläiskoulutukselle kullanarvoinen.

Vettä ja urheilujuomaa kaatui kurkkuun kuumana lauantaina yli viisi litraa”

– Nesteen kulutuksesta yllättynyt MCSA-operaattori

Maunulan anti MPK:n toiminnassa on tunnustettu myös ylipäällikön taholta: komentaja sai viimeisen ylennyksensä reservissä, todennäköisesti juuri ansioistaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa.

Kurssi oli helteestä ja fyysisyydestä johtuen tiukka, mutta nousujohteinen koulutus nostaa reservin suorituskyvyn lisäksi myös hymyn osallistujien huulille.

Kokonaisuutena kurssista jäi osallistujille loistava jälkimaku, sekä palava into jatkaa taktisen kiväärin opintopolkua. Erityismaininnan saa Etelä-Suomessa järjestetty koulutus: yleensä Taktinen kivääri -kursseille pitää matkustaa Vaasaan saakka. Mukava poikkeus säännöstä ovat olleet Lahden koulutuspaikan Taktiset aseenkäsittelykurssit, joista olemme kertoneet MCSA ry:n blogin aikaisemmissa osissa. Pisteet uusille paikoille, sillä työssäkäyville perheellisille välimatka aiheuttaa aina lisähaasteita.

Kiväärin käyttötaito on suomalaiselle reserviläiselle elintärkeä ominaisuus. Reserviläisyyteen pohjautuvassa järjestelmässä ei voida kertausharjoituksilla kouluttaa tarpeeksi kiväärimiehiä. Siksi vapaaehtoinen maanpuolustus ja ampumakoulutus on äärettömän tärkeää paitsi reserviläisen taitojen kehittämisessä, myös koko reserviläisarmeijan pelotteen vahvistamisessa.

MCSA ry haluaa kiittää komentaja Maunulaa, Maanpuolustuskoulutusyhdistystä sekä Taktinen kivääri 2 -kurssin järjestäneitä tahoja mahdollisuudesta osallistua kurssille.

Hikoilu kannatti: kahden tiukan koulutuspäivän jälkeen kotiin uusien oppien kanssa. Matka taktisen kiväärin opintosuunnassa jatkuu seuraavaksi kolmannelle kurssille.