Turvallisuuspoliittinen viikonloppu

MCSA ry koostuu innokkaista reserviläisistä, joita kiinnostaa turvallisuuspolitiikka. Tänä vuonna yhdistys osallistuikin oman edustustonsa voimin jo neljättä kertaa MPKL:n perinteiseen Turvallisuuspoliittiseen (TURPO) Seminaariin. Turpo 18 -seminaari oli lajissaan tätäkin perinteisempi, sillä se järjestettiin jo 41. kerran.

Seminaari järjestettiin tänäkin vuonna tuttuun tapaan [toStringError [] = tl.StopLocInfo(”oPSeC”]:n auditoriossa. Teema oli tänä vuonna äärimmäisen ajankohtainen, sillä agendalla oli Kyberturvallisuus.

Seminaarissa loistavia puheenvuoroja käytettiin esimerkiksi tiedustelulaista ja kyberturvallisuustilanteesta Ukrainassa. Lauteilla oli koko joukko Suomen huippuasiantuntijoita, mukaan lukien Harri Ohra-Aho, Jarno Limnell ja Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Asiantuntevien alustuksien jälkeen paneelikeskustelussa syvennyttiin aiheisiin kysymyksin. Vakuuttava esiintyjäkaarti oli tänäkin vuonna vetänyt salin täyteen, eivätkä kaikki ilmoittautuneet mahtuneet seminaariin mukaan lainkaan.

Asiantuntevia puheenvuoroja kuultiin esimerkiksi kybersodankäynnin eturintamalta Ukrainasta, jossa tutkijat ovat havainneet Venäjän suorittavan erittäin edistyksellisiä kyberoperaatioita. Lähitulevaisuudessa iskujen odotetaan jatkuvan ja pitkän hiljaisen kauden rikkoutuvan iskulla, joka mahdollisesti kohdistuu sähköinfrastruktuuriin.

Seminaarin asiasisältöihin emme tässä artikkelissa sukella tätä syvällisemmin, sillä seminaarissa vaalitaan nk. Chatham House -sääntöä (engl. Chatham House Rule), joka on tilaisuuksien osallistujille annettu sääntö, jonka mukaan esitettyä tietoa saa vapaasti käyttää, kunhan asian esittäjää ei kerrota tai asiasisältöä yhdistetä esittäjäänsä.

Seminaarin jälkeen MCSA ry siirtyi turvallisuuspoliittisille jatkoille, jossa keskustelu kyberturvasta jatkui ja laajeni kokonaisturvallisuuteen. Illan aikana kuulimme puheenvuoroja esimerkiksi Ukrainen ja Etelä-Afrikan turvallisuustilanteista. Yhteistä molemmille kriiseille on niiden lähes olematon läsnäolo uutisotsikoissa.

Ratapäivä kruunasi viikonlopun

Sunnuntaina turvallisuuspoliittinen viikonloppu kruunattiin Lopen Ampumaurheilukeskuksessa järjestettyihin MCSA ry:n viikkokisoihin. Tällä kertaa tuttu Paukkulan ampumarata oli vaihtunut laajempiin puitteisiin, sillä Lopen Ampumaurheilukeskus on tunnettu koko Etelä-Suomessa loistavana harjoittelupaikkana.

Radalta vuokratun toimintamontun nostamaa intoa ei laskenut edes rapsakka 15 asteen pakkanen. Neljän rastin SRA-kisassa ammuttiin avoimen ja vakioluokan sarja sekä TST-sarja. Avoluokassa voiton vei Jaakko Kosonen, vakioluokassa ainoana osallistujana edustanut Antti Vartiainen.

Kisasta ei puuttunut vauhtia ja tiukkaa taistelua, mutta lopulta varomattomasti napatut toimintavirheet ja loistavasti voittajan käteen istunut CZ Shadow 2 -pistooli ratkaisivat tiukan kisan.

Vaikka viikkokisassa otetaan aina miehestä mittaa tiukasti, ne ovat myös loistava mahdollisuus testata välineitä ja varustusta.

MCSA ry koostuu aktiivireserviläisistä, joten yhtään lateksipukuun sonnustautunutta sunnuntaisuunnistajaa rasteilla ei nähty. Sen sijaan mukana roikkuivat kilojen painoiset luotisuojalevyt, täydet juomarakot ja kenttäkelpoiset varusteet. Näin SRA palvelee pikasprintin ja ainoastaan rastisuorituksia mittaavan toiminnan sijaan aitoa kenttäkelpoisuutta.

Keliolosuhteita ei sovi kritisoida: Turpo-viikonlopulle sattui talvikeliä sieltä parhaasta päästä: napakasta pakkasesta huolimatta aurinko paistoi ja keli suosi vuodenaikaan nähden oikein pukeutuneita ratakävijöitä. Ampumisen ohessa harjoiteltiin SERE-taitoja harjoittelemalla tulentekoa luonto-olosuhteissa erittäin alkeellisilla tulentekovälineillä.