MCSA:n testipenkissä kiinalaiset halpislipastaskut

Toiminnallisen ammunnan harrastajalle joka päivä on operaatio. Mitä tehdä, kun yhden hengen erikoistoimintaosaston logistiikkapäällikkö paljastaa vääpelille asiantilan, jonka mukaan varaa vapaaviikonlopun ammuntaoperaatiovälineistön kustantamiseen ei ole?

Peilin edessä käydyn nopean keskustelun jälkeen on aika punnita vaihtoehdot: pärjätäkö hammasta puristellen ilman gearia, vai hankkia edullista Kiina-tuontia tilannetta helpottamaan. MCSA ry:n testiryhmä testasi budjettivaihtoehtoa lipastaskujen kanssa: High Speed Gearin (HSGI) Taco-taskujen sijaan tilaukseen lähti kiinan ihmeellisestä maailmasta lähes vastaava lipastasku.

Kiinalaisen myyntimiehen mainos köyhälle lansiharrastajalle

 

Kiinataskun laadusta tietää esittää jo pieniä arvailuja hinnan perusteella. Mikäli taskun hinta postitettuna on kuusi euroa, materiaaliin ja työhön ei ole voinut upota kovin paljoa taalereita. Vastaavan HSGI:n tuotteen hintalappu Suomessa on yleisesti noin 60 euroa, joten mitä kotiin saa 90% alehintaan?

Markalla saa markan tavaraa

Vanha kansanviisaus pitää tässäkin tapauksessa paikkansa: markalla saa markan tavaran. Yksinkertaista yhtälöä monimutkaistaa se fakta, että monille markan tavara on käyttötarkoitukseen loistava, toisille touhua haittaava riippakivi.

Toimitusketjussa rähjääntyneen lipastaskun matka Kiinasta peräpohjolaan kesti noin kolme viikkoa. Kuten verkkokaupan kuvauksesta voi lukea, kyseessä on ei ole täysi kopio HSGI:n kuuluista lipastakuista. Muoviset sivulipareet on kiinalaisinsinööri kuluja karsiessaan korvannut corduralla. Kustannusleikkuriin ovat joutuneet myös muovia olevat molle-kiinnityskujat; ne on korvattu suomalaiseen tapaan kovikepalalla ryyditetyllä corduranauhalla. Tämä malli säästää kuluissa, mutta on esimerkiksi M05-lipastakujen kanssa todettu erittäin toimivaksi ratkaisuksi.

 

Vaikka tasku ei laadussaan vedä vertoja kymmenen kertaa kalliimmalle Tacolle, moneen käyttöön se taipuu hyvin. Mukaan mahtuvat AR- ja AK-taskut. Pito vaatii varmistusta nauhalla. Sitä ei ole tarjolla pistoolitaskuun, joka päästää lippaan irti mikäli tasku kääntyy alassuin.

Kenttätestissä uusien taskujen kiinnitys mollekujiin onnistuu HSGI:n originelleja helpommin. Nopeita taskuja hakevalle kiinaklooni osoittautuu kuitenkin ongelmalliseksi, sillä puristus ei riitä lippaiden tiukkaan syleilyyn, vaan toiminta tarvitsee nauhakujan virittämisen lippaan päälle. Ratkaisu on varma, mutta ei yhtä nopea kuin HSGI:n tasku. Yksityiskohtaa ei liioin ole selvitetty kiinalaisen vekkulimyyjän kuvissa.

Tekniseltä laadultaan kiinataskut ovat yllättävänkin hyvät. Lipastaskujen tikkaukset ovat moninkertaisia ja vahvan oloisia. Värimaailma jättää kuitenkin toivomisen varaa, vihreän eri sävyt antavat karkkimaisen vaikutelman, eikä fiilis tästä syystä ole kenttäkelpoinen.

Pienenä summauksena rahan säästö lipastakuissa on todennäköisesti huono päätös, mikäli taskuja aikoo käyttää esimerkiksi SRA-kisailussa. Airsoftissa, roolileikeissä ja makuuhuonetoiminnassa ne hoitavat hommansa todennäköisesti aivan ongelmitta. Taktisessa käytössä ongelmiin törmää sitä todennäköisemmin, mitä vakavammin lajia harrastaa. Mikäli rangella pyörähtää treenailemassa kerran vuodessa, halpistaskuilla voi pärjätä pitkäänkin. Toisaalta, mikäli radalla tulee käyty useamman kerran kuukaudessa, voi olla aivan varma että lerppana halpistasku ei kestä painavien lippaiden kanssa kovin pitkää.

Verrokkina käytetty HSGI:n Double Decker -tasku on vielä käyttämätön ja odottaa kevään intensoituvaa harjoituskautta. Jopa sen edeltäjä on saatu Taktinen kivääri -kursseilla kuluttua näkyvästi, mutta taskun toimintaan repivällä kynnellä varustetut AK-lippaat eivät ole vaikuttaneet. Kiinanihmeeseen menevät Tacon tapaan AR- ja AK-lippaat, mikä tekee taskuista ehdottoman monipuoliset.

Sivuprofiilissa vertailussa HSGI Taco ja halpa kiinankopio. Ryhdikkyydessä toinen edustaa kadettikersanttia, kiinalaiskopion tuodessa mieheen autohallin gonakuskin.

Sivuprofiili edestä

Testi jatkuu

Mitä todennäköisimmin halpakopion kestävyys ei kuitenkaan yllä merkkituotteen tasolle.Tähän saadaan selvyys kevään ja kesän aikana, kun artikkelin toinen osa valmistuu. Siinä kerromme, miten kiinalainen halpistasku pärjää Tacojen seassa treeni- ja kisakauden toden teolla alkaessa.

Odotusarvo kestävyydelle ei ole suuri, sillä viime kesänä halpis-testiin hankittu Mil-Tecin dumppitasku petti reilun vuoden aktiivikäytön jälkeen saumoistaan. Tuolloin testitiimimme lupasi, ettei enää koskaan ota vyölleen kantoon halpaa kuraa, mutta tässä sitä taas ollaan.

Muistakaa, MCSA ry testaa, jotta teidän ei tarvitse.