MCSA ry taktisessa pistooliopissa

Viime vuosituhannen lopussa matkapuhelinjätti Nokia nousi maailman johtavaksi matkaviestinnän yritykseksi. Menestys ei ollut sattumaa, se edellytti työpanosta tuhansilta ensiluokkaisilta insinööreiltä ja yrityksen johdolta. Menestyksen kärjessä seisoi Jorma Ollila. Puhuttiin Jorma Ollilan dream teamista: yhteen hitsautuneesta porukasta, jonka imussa Suomi imettiin maailmankartalle.

Skaalataan tarinasta yksi pykälä alaspäin ja saadaan MPK:n Päijät-Hämeen alueella järjestettävien kurssien organisaatio. Epäitsekkyydellä, jäätävällä ammattitaidolla, lajia rakastaen ja isänmaata palvellen Hälvälän ympäristössä on järjestetty joukko taktisen kivääri- ja pistoolikäsittelyn kursseja. Nämä kurssit ovat raakaa paremmuutta tiukassa paketissa.

MCSA ry:n edustajilla on ollut kunnia vierailla sekä Taktinen kivääri 1, että Taktinen pistooli 1 -kursseilla. Osa kouluttajista kursseilla oli samoja, osa ei. Kurssin johtajana on toiminut molemmissa tapauksissa J. Nissinen, joka on saanut houkuteltua kursseilleen upeita kouluttajia.

Taktinen pistooli 1 -kurssi järjestettiin Lahdessa Hälvälän ampumaurheilukeskuksessa syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Kesän aurinkoisin viikonloppu näyttäytyi yhdistyksen väelle äärettömän opettavaisena.

Suomalaisessa reserviläisarmeijassa pääpaino on aina ollut kiväärin käytössä. Perusaseena toimiva jalkaväen rynnäkkökivääri ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että ison pillin puhalluksen jälkeen useat reserviläiset saavat kannettavakseen lyhyen käsiaseen.

MPK:n Taktinen pistooli 1 -kurssi on pedagogisesti suunniteltu tukemaan juuri pistoolin taktista käyttöä. Selvyyden vuoksi mainittakoon, ettei kyseessä missään tapauksessa ole kertausharjoitusvuorokausia kerryttävä sra-treeniviikonloppu. Erään kouluttajan sanoja lainatakseni; taktisessa aseenkäsittelyssä menestys lasketaan selviytymisenä, ei rastin suorituspisteinä.

Kuten Taktinen pistooli 1 -nimi antaa ymmärtää, kyseessä on aloittelijatason kurssi, jonka suorittamalla ovet avautuvat entistä edistyksellisemmille kursseille. Vaikka kyseessä on peruskurssi, viikonlopun aikana päästiin jo suorittamaan monia edistyksellisiä harjoitteita. Kouluttajien pelisilmä toimi Taktinen kivääri 1 -kurssin tapaan loistavasti; koulutettavien suoritustason mukaan siirryttiin dynaamisesti eteenpäin heti, kun taso miellytti pääkouluttajien tiukkaa seulaa.

Reilun 20 hengen pistoolikoulutuksen järjestäminen nostaa helposti eteen huolen siitä, onko kurssilla mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta. Hälvälässä huoli oli ratkaistu pienryhmittäin: jokaisella pienryhmällä oli selässään ammattitaitoisen pistoolioperaattorin vaativanisällinen valmennuskatse. Henkilökohtaisia neuvoja tuli ja mikä paras: neuvot tepsivät ja osumat parantuivat.

Ykköskurssilla pääosa harjoitteista liittyy kääntymisiin, oikeaan asentoon, pistoolin vetoon kotelosta sekä turvallisuuteen ylipäätänsä. Kurssin lopussa mukaan saatiin liikettä ja toimintaa stressin alla. Stressiä simuloitiin kuntojumpalla, jolla saatiin sykkeet ylös ja vaatimustasoa korkeammalle. Kun kyykkyhyppyjä, spurtteja ja punnerruksia vedetään nelosen luotisuojalevyt päällä 12 kilon kantamuksilla, saadaan simuloitua todellista operaattorielämää.

Kouluttajien ammattitaitoa ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Youtube on näyttänyt, että maailma on täynnä vääriä operaattoriprofeettoja. Osa itsensä pistoolikouluttajiksi nimenneistä oman elämänsä erikoisjoukoista ovat itsensä lisäksi vaara myös muille ratakävijöille. Tästä suuren maailman ilmiöstä ei Taktinen pistooli 1 -kurssilla ollut tietoakaan: kouluttajat olivat läpeensä ammattitaitoisia aseenkäsittelijöitä.

Kokonaisuutena viikonloppu Hälvälässä oli todellinen viiskauttaviis-kokemus. Uutta oppia saatiin runsaasti, taulua puhkottiin liki 500 patruunan voimin, keli helli, kouluttajat olivat uskomattoman taitavia, kurssin järjestelyt kunnossa ja MCSA ry:n jäsenet saivat tilaisuuden tavata uskomattoman motivoituneita kanssareserviläisiä. Kurssin järjestelyistä kiittäessä ei pidä unohtaa vääpelöintiä: kun vääpeli ei ollut loihtimassa kaukomatkalaisille uskomattomia kulinaristia elämyksiä, sai kiinnostunut yleisö kuulla oppeja palvelusta kaukana Lähi-idän taistelukentillä.

Mikäli suunnitelmissa on pistoolin taktisen käytön kertaus, kannattaa MPK:n Taktinen pistooli 1 -kurssi pitää mielessä varteenotettava vaihtoehtona. Vaikka kurssin pääpaino on taktisessa toiminnassa, parantuneena turvallisuusajatteluna ja ammunnan perustreeninä kotiinviemisiä saa varmasti kovinkin sra-kisaaja.

Artikkelin kuvat: MCSA ry, J. Nissinen