Muistakaa turvallisuus – kaikessa

poliisicreenshot

Kaikkien ammuntalajien harrastajien parissa turvallisuus on ansaitusti arvojen ykkösenä. Vaikka ampumaharrastuksessa puhkotaan pahvitauluja ja kaadetaan metallilevyjä täysin turvallisesti, turvallisuuden laiminlyönti voi aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Yhdistyksen ammunnan kouluttaja Jarmo Pitkänen osallistui Länsi-Uudenmaan ja Helsingin Poliisin järjestämään ampuma-asekouluttajakoulutukseen. Hyvässä koulutuksessa kerrottiin esimerkkien kautta siitä, mitä turvallisuus ja miten sitä voi parantaa.

Radalla vastaamme kaikki yhteisestä turvallisuudesta itse. Aseen käsittelyn perusperiaatteiden opettelulla voidaan välttää suurin osa vahingoista. Asetta ei tule radallakaan jättää vartioimatta ja mielessä kannattaa pitää että varkaita saattaa olla missä tahansa.

Merkittävä osa turvallisuudesta liittyy aseiden säilytykseen. Kun harrastusvälinettä ei käytetä, sitä tulee ehdottomasti säilyttää turvallisessa, lukitussa paikassa. Ampuma-aselaki edellyttää lukittua säilytystä myös patruunoille. Heppoisan peltikaapin riittävyys loppuu uuden lain mukaan viiden aseen kohdalla. Sitä useamman aseen omistajalta vaaditaan sertifioitu turvakaappi, jonka tulee painaa yli 150 kiloa tai olla pultattuna varastamisen vaikeuttamiseksi.

Turvakaappi lisää turvallisuutta myös pienemmällä asemäärällä, joten sellaisen hankinta on perusteltavissa kaikille harrastajille. Turvallisuus on yhteinen missiomme, joten mikäli budjetti antaa sijaa, siihen investointi on aina järkevää.