Kesäpäivät maistuivat osallistujille – keskiössä olympialajit ja turvallisuus

20160712_011755

Heinäkuun alussa järjestettiin MCSA ryn (lajissaan ensimmäiset) perinteistäkin perinteisemmät kesäpäivät. Joensuussa järjestettävään tapahtumaan kokoontui Liperiin, Pohjois-Karjalaan valtaosa yhdistyksestä.

Tapahtuman avannut yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Antti Vartiainen kertoi avauspuheenvuoreessaan hallituksen vuoden kohokohdista. Samalla hän lausui julki hallituksen ja järjestäjien linjaamat tapahtuman teemat, jotka tänä tänä vuonna olivat:

 1. Turvallisuus
 2. Haulikon olympialajit (olympiavuoden kunniaksi, totta kait)
 3. Sovelletun reserviläisammunnan tst-sarja

Kesäpäivät järjestettiin Liperissä, jossa yhdistys oli saanut vuokrattua niin toiminta-ammuntaan kuin haulikon olympialajien harjoitteluun soveltuvan Liperin reserviläisten radan, joka oli varattuna yhdistykselle viikonlopuksi.

Lauantain ohjelmaan kuului oppitunteja asekäsittelyn turvallisuudesta, erilaisista haulikon olympialajeista sekä sovelletun reserviläisammunnan verrattain tuoreesta TST-sarjasta. Tst-sarjan erona normaalleihin sra-sarjoihin ovat lisävaatimukset varustuksessa. TST-sarjan kisaajalta vaaditaan yhteensä vähintään 12 kilon kantamuksia. Laskettavaksi painoksi sisältyvät säännöissä esimerkiksi käytettävät kypärät, liivit ja varusteet. Nämä kilot wivät kuitenkaan sisällä kenkiä tai esimerkiksi asetta. Päivän lopuksi järjestettyyn yhdistyksen sra-osakilpailuun kaikki osallistuivat tst-sarjassa.

20160702_195905

Aseturvallisuusoppitunnilla käsiteltiin turvallisuuden varmistamisen lisäksi myös perusensiapua sekä luotien aiheuttaman tuhon fysikaalisia perusteita. Koulutuksessa luodin tuhovoimaa demonstroitiin vesimelonilla, joka näytti erittäin kouriintuntuvasti luodista syntyvän shokkiaallon tehon.

Vesimelonin tapauksessa shokkiaallon teho konkretisoituu, sillä vastaavanlainen voima kivääriluodista siirtyy myös esimerkiksi metsästyksessä saaliseläimeen sekä mahdollisessa onnettomuudessa ihmiseen.

Nisäkkäillä osuma ei näytä yhtä raflaavalta, sillä kehon kudokset ja luut pitävät kokonaisuutta kasassa. Osuman teho ei kuitenkaan ole yhtään vähäisempi. Varovaisuutta aseiden käsittelyssä ei siis voi koskaan korostaa liikaa!

Vesimelonia käytettiin demonstroimaan luodin shokkiaaltoa. Tämä jos mikä kertoo, miksi aseita tulee aina käsitellä mahdollisimman turvallisesti.

Vesimelonia käytettiin demonstroimaan luodin shokkiaaltoa. Tämä jos mikä kertoo, miksi aseita tulee aina käsitellä mahdollisimman turvallisesti.

Osallistujien mielenkiinto turvallisuuteen ja ensiapuun oli korkealla, joten yhdistyksen hallitus aikoo lisätä investointeja turvallisuusopin ja ensiaputaitojen levittämiseksi.

Ensiapua päästiin ennakkosuunnitelmista poiketen harjoittelemaan yllättäen, kun ampumakouluttaja nappasi kesken kesäpäivien yllättävän vatsaripulin. Mahdollista ruokamyrkytystä lääkittiin oitis oikeaoppisesti, mutta ehkä juuri siksi vaivat katosivat lopulta yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin.

Päivän kolmannen teeman mukaan kesäpäivillä harjoiteltiin haulikon olympialajeja, trapia ja skeetia. Lajien yhtäläisyyksiä ja eroja käsittelevän oppitunnin jälkeen päästiin harjoittelemaan savikiekkoihin osumista. Liperin reserviläisten rata antoi loistavat puitteet harjoittelulle, joten kesäpäivillä kerättiin lajeista oppia oikein urakalla. Trap ja skeet tulevat säilymään yhdistyksen ohjelmistossa myös tulevaisuudessa ja mahdollisuuksia yhdistyksen tuleviin sisäisiin kisoihin tutkitaan hallituksen toimesta aktiivisesti.

20160702_181532

Lähestyvän metsästyskauden vuoksi kesäpäivien toiminnallisen osien viimeinen varsinainen harjoite oli hirvikokeen testaus. Halukkaat pääsivät testaamaan osumataitojaan liikkuvaa hirvimaalia vastaan. Oikeaoppiset ja tarkat riistalaukaukset ovat metsästyksessä erittäin tärkeitä, sillä metsästäjän etiikkaan kuuluu vahvana saaliseläimen turhan kärsimyksen välttäminen. Siksi riistalaukauksen on oltava kaikissa tilanteissa oikeaoppinen, turvallinen ja tarkka.

Lauantai-ilta huipentui vapaaseen ohjelmaan, jossa luvassa oli Escape Room -pelin lisäksi saunomista ja grillausta. Pohjois-Karjalainen iltayö antoi ampumapäiville loistavat puitteet, mistä kiitokset kesäpäivien pääorganisaattorille, yhdistyksen varapuheenjohtajalle ja järjestelytoimikunnan puheenjohtajalle Lyhykäiselle.

Kesäpäivien toinen päivä alkoi asehuollon oppitunnilla, jossa yhdistyksen ampumakouluttaja ja puheenjohtaja demonstroivat haulikoiden puhdistushuoltoa. Käsittelyn alla olivat kaikki kolme haulikkotyyppiä – itselataava kertatuli, lippaallinen kertatuli sekä kertauli. Näiden asetyyppien erot ja haasteet käsiteltiin innostuneen yleisön läsnäollessa.

9d8e171f-f3d2-44f4-b490-4edb1f5a2de3

Lounastauon jälkeen ammuttiin yhdistyksen kesäcupin kisat, joissa viikonlopun aikana opittuja ja verestettyjä taitoja päästiin testaamaan käytännössä.

Kaiken kaikkiaan kesäpäivät Liperissä olivat loistava tapahtuma, josta jää varmasti hyvää mieltä ammettavaksi koko synkäksi syksyksi. Seuraavien kesäpäivien suunnittelu aloitetaan haölituksen kesken hyvissä ajoin, sillä ilman näin maittavaa ulkoilua hyvässä seurassa ei yksikään kesä ole täydellinen.

Kiitokset kaikille osallistujille!

Tulokset

Kesäpäivien kilpailuohjelma oli tiukka, mutta tiukkoja olivat myös osallistujat. Äärimmäisten tiukoista kisoista huolimatta osallistujien välille saatiin eroja ja tuloslista näin muodostettua.

KESÄCUPiin kuuluvien lajien osalta voittaja saa palkintotaulukkoonsa mukaan 100 pistettä, toiseksi sijoittunut 80 pistettä ja viidenneksi sijoittunut 20 pistettä.

Cupin lopputulokset nähdään syyskuun lopussa, kun viimeinenkin osakilpailu on käyty.

TST-SRA-sarja (KESÄCUP)

 • Sami Lyhykäinen 100 pistettä
 • Antti Vartiainen 80 pistettä
 • Jarmo Pitkänen 60 pistettä
 • Petteri Nyrhilä 40 pistettä

 

Kivääri 75M (KESÄCUP)

 • Antti Vartiainen 100 pistettä
 • Sami Lyhykäinen 80 pistettä
 • Petteri Nyrhilä 60 pistettä
 • Jarmo Pitkänen 40 pistettä

 

Skeet (KESÄCUP)

 • Petteri Nyrhilä 100 pistettä
 • Sami Lyhykäinen 80 pistettä
 • Antti Vartiainen 60 pistettä
 • Jarmo Pitkänen 40 pistettä